Soltorkat havssalt

En tidig morgon gör sig en äldre fiskare klar för att med sin båt ro ut till den klippstrand där han sedan 50 år skördat havssalt. Han tillhör den lilla grupp som fortfarande bedriver detta månghundraåriga hantverk. Återväxten av nya, unga och villiga krafter som vill ta över är så gott som obefintlig.

Väl framme vid klipporna börjar han omedelbart med sitt arbete att med händerna eller en hålslev att försiktigt skrapa ytsaltet från den vattenfyllda grytan.

Det finns på Kythira en hel del större klippstränder som innehåller stora och små grytor. Alltså håligheter som bildats av naturen. Att ta saltet härifrån i säckar är inte helt lätt.

Tidigt på försommaren då regnperioden är över så rengörs grytorna och de största fylls med havsvatten. De mindre får stå tomma.

Nu vidtar en tids väntan på att värmen skall byggas upp så pass att evaporering (avdunstning) av saltvattnet sker. När solen gjort sitt så finns i de stora grytorna vatten med mycket hög salthalt.

Ett tungt och tidsödande arbete tar nu vid då de mindre håligheterna skall fyllas med vatten från de större. När det är gjort återfylls de större. Ytterligare väntan och efter några dagar har det i de mindre grytorna bildats ett saltlager på ytan som nu vår fiskare försiktigt kan skörda med hjälp av sin hålslev. 

Han lägger saltet i sin medhavda bastkorg och allteftersom den fylls så tömmer han över i större säckar som sedan får stå kvar på klipporna och eftertorka. Vikten på säckarna är cirka 40 till 50 kg.

Terrängen är svårforcerad och den som skördar får ofta gå långa sträckor och balansera med sin stora tyngd på axlarna.

En dag för vår man är till ända. Han har fått ihop 60 kg prima soltorkat havssalt.

Kythira är en av de sista platserna runt Medelhavet där salt skördas på detta sätt.

Hur länge får framtiden utvisa.

Den nya saltkartongen presenteras på bilden till höger. Motivet är gjort av samma konstnär som utformat 1 och 5 litersdunkarna.

Förpackningen rymmer 250 g.

 

Här har ni Manoli som precis har lastat 300 kg prima salt på vårt bilflak...

Sedan ett antal år tillbaka sker samarbetet med tre av de mest noggranna saltproducenterna. De levererar en vit, ren och väldoftande produkt.

En av dessa leverantörer är Manolis . Han har saltet som fyller dessa kriterier. Han är en av tre leverantör som producerar det bästa soltorkade havssaltet som står att finna.

 

 

 

OBS!!! För Dig som är intresserad av att köpa våra produkter kontakta oss på info@kalamitsiproducts.com eller skriv några rader under rubriken "kontakta oss".

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Vicky Zuniga | Svar 25.11.2015 11.47

jag skrev alldeles nys att jag vill köpa olivoljan av er,men nu läser jag om salt och naturligvist vill jag köpa det! Min fråga var vart i Stockholm.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

29.10 | 12:04

Hej
Vad kostar 5 l olivolja

...
27.09 | 17:27

Hej Göran o Lalla
Vi är i Spanien, mail funkar inte. Vill beställa.Har försökt ringa,men inte lyckats. Tar tacksamt emot ett telefonsamtal på +46709209276.Caj S

...
28.07 | 21:20

Har nu fått smaka på er goda olivolja o salt.. o det var en höjdare. Fick det av Fanny som tydligen känner er! Bra jobbat!

...
22.03 | 18:05

Hej Kickan
Den är kallpressad.
Om du vill veta mer, kontakta mig på goran@kalamitsiproducts.com
Ha det bra
Göran

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS